úterý 13. května 2014

Šalvěj v hlavní roli

Dneska byl velice hektický den. Vyhodili mě z velice podprůměrné kavárny, kde nedokáží a hlavně ani nechtějí dělat poctivě připravenou kávu a současně jsem dostala nabídku pracovat v jedné z těch dobrých kaváren. Takže mírné zoufalství střídala čirá radost. Byla jsem tak naspídovaná, že jsem hned sedla k notebooku, abych napsala recept na skvělou vepřovou krkovičku se šalvějí a na gratinované brambory.

Provensálská kuchyně je skvostná. Jídlo hraje všemi barvami a všechny ty chutě do sebe tak nějak pasují a tvoří vyváženou kompozici. Nic není přeplácané a současně ani chuťově chudé-prostě bomba. Zhruba před rokem jsem objevila kuchařku Provence Škola provensálské kuchyně (která je mimochodem naprosto výborná!) a recept na krkovičku se šalvějí byl první, který jsem vyzkoušela. Šalvěj se u nás příliš nepoužívá a je to velká škoda, protože je vážně dobrá, a když chvilku o jídle přemýšlíte, tak si uvědomíte, že se hodí do spousty jídel. No a tohle je jedno z nich.

Vepřová krkovice se šalvějí
  • 1 kg vepřové krkovice
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 hrst šalvěje
  • cca 1-1,5 dcl olivového oleje
  • čerstvě namletý pepř a sůl
Krkovici nakrájíme na plátky. Nenaklepáváme-palička by nám zničila strukturu masa, které by teplem ztvrdlo a bylo by vysušené. V hmoždíři rozmašírujeme šalvěj se solí a pepřem. Přidáme dijon a po částech přiléváme olej. Maso obalíme ve vzniklé směsi a necháme cca 15 minut ležet stranou. Krkovičku následně hodíme na rozpálenou pánev a opékáme z každé strany zhruba 3-4 minuty. Poté ji odložíme na prkénko a necháme 15 minut odpočívat, aby se všechna šťáva nasákla do masa.

Gratinované brambory
  • 1,5 kg brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • hrst šalvěje, nasekané
  • 3 stroužky česneku, prolisovaného
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
Obyčejně používám místo šalvěje tymián a tato záměna byl skvělý nápad. Takže, jako první si vymažeme zapékací misku máslem. V kastrůlku zahřejeme mléko, smetanu a muškátový oříšek. Směs se nám nesmí vařit. 
Oškrabeme brambory a pokrájíme je na 2mm tenké plátky. Trošku si s tím vyhrajte-výsledek bude o to chutnější. Ty nejkrásnější plátky si dáme stranou jako nejhornější vrstvu. Do zapékací misky skládáme jednotlivé vrstvy brambor a každou vrstvu osolíme a posypeme šalvějí a česnekem. Nakonec vše zalijeme mléčnou směsí a na horní vrstvu položíme pečící papír a zatížíme pokličkou. Pečeme zhruba hodinu a čtvrt, poté odendáme pokličku a pečící papír a pečeme ještě 15 minut, aby byla horní vrstva brambor zlatavá. No a voila! Gratinované brambory jsou na světě. Neříkám, že je to originální provensálský recept, ale chutné to určitě je.




1 komentář:

  1. Jak jako vyhodili ? :) a jak jako podprůměrná kavárna ? Jsem zmatená. Jinak vzhledem k tomu, že jsem většinu času proti vraždění a následnému jedení zvířátek, nemůžu recept hodnotit.. ale až budu mít zase masovej den a ty zrovna budeš mít na menu tohle, přijedu a ochutnám :) :) vypadá to krásně :)

    OdpovědětVymazat